Megalapozó.hu

A korai fejlesztés fontossága

Arról, hogy a mozgásfejlődés (vagyis a megfelelő idegrendszeri érés) az első életévben mennyi mindent befolyásol talán az alábbi idézet a legmeggyőzőbb.

“A tanulási képességek 50%-a az élet első 4 évében fejlődik ki, a további 30%-a 8. életév elérésére alakul ki. Ezekben az alapvető fontosságú években alakulnak ki azok az idegpályák, amelyeken az összes jövőbeni tanulás alapul.” Dr. Jeanett Vos és Gordon Dryden: A tanulás forradalma

Amit még nagyon fontos szem előtt tartani és ebben szerintem minden szakterület egyetért:

Gyermekünk mozgásfejlődése, az idegrendszer fejlődéséről ad pontos visszajelzést.

De mégis mik azok a jelek, amire szülőként érdemes odafigyelnünk?

  • Egy elhúzódó, problémás szülés, már önmagában lehet gyanújel, ami miatt jobban figyeljünk a picire. Ha ez még lassú ütemű fejlődéssel társul, akkor érdemes kivizsgáltatni, hogy ezt mi okozhatja.
  • Ha valami furcsán alakul, az ismerősök közül bárki jelzett már felénk, akkor itt az idő.
  • Fontos, hogy vegyük figyelembe az ún. korrigált kort! Koraszülöttség esetén, ne a biológiai születési dátummal számoljunk, ilyenkor érdemes türelmesnek lennünk.
  • Időre született babák megkésettsége esetén viszont nincs mire várnunk, hiszen gyermekünknek az első életévben „rengeteg dolga van a fejlődéssel”.
  • „Lusta a baba???” Ennek mindig érdemes kideríteni az okát.
  • Féloldalas a baba? Ha mindent csak egy irányban csinál, az egyik oldalát feltűnően hanyagolja, az intő jel.
  • Nem szeret hason feküdni, nem emeli a fejét? Érdemes szakember segítségével időben beindítani ezt a fontos lépést.
  • Elmaradt a kúszás, mászás? Rögtön felállt? A túl nagy kiugrások/kihagyások a mozgásfejlődés esetében figyelem felhívónak és sok esetben kórosnak számítanak. Gyermekünk mozgásfejlődése, az idegrendszer fejlődéséről ad pontos visszajelzést.
  • Túlzott alvásigény 6-8 hónapos kor után. (Ez természetesen nagyon eltérő, mégis érdemes figyelnünk, ha félévesünk még mindig az első 1-2 hónap során megszokott napi 16-18órákat alussza.)

Bármelyik módszert, fejlesztési formát, szakembert választjuk, a korai fejlesztés célja, hogy időben tegyük meg az első beindító lépéseket. Célja továbbá az, hogy 0-5 éves korig bármikor tapasztalunk eltérést, lemaradást (a normál fejlődéstől), szakmai segítséggel a CSALÁD/SZÜLŐK bevonásával, közös támogatással csökkenthető, megszüntethető legyen ez az eltérés.

Milyen lehetőségek közül választhatunk a Megalapozó Mozgásműhelyben?

VIZSGÁLAT, amely során részletesen átbeszéljük a mozgásfejlődésben történt elakadásokat, otthoni (illetve a korábbi szakorvosi) tapasztalatokat. Egyúttal a gyermek életkorának megfelelő mozgásfeladatok felmérése és azok elakadásának feltérképezése történik. (Előzetes telefonos egyeztetés és az anamnézis lap kitöltése után történik.)

EGYÉNI FEJLESZTÉS, amely során speciális feladatokkal beindítható az a kis- és/vagy nagymozgás, ahol az elakadás észlelhető. Egymásra épülő feladatokkal, otthon használható praktikus tanácsokkal támogatva a megfelelő mozgásfejlődést.

KONZULTÁCIÓ, ahol már leginkább az utánkövetés kap szerepet, hiszen a kezdeti bizonytalanságok már elmúltak, így egyre ritkábban van szerepe a szakembernek.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük