Megalapozó.hu

Az agyunk csodálatos része, a HOMLOKLEBENY

Miért is?

A homloklebeny mérete az emberek és az állatok esetében különböző. Az állatokra jellemző a kisebb homloklebeny, így ez a terület elsősorban az ösztönös életvezetést teszi lehetővé. Például a macskáknál a homloklebeny az agyuk 3,5%-át, a kutyáknak 7%-át teszi ki. Így a kertünkben csaholó, négylábú barátaink jobban nevelhetőek, doromboló társaiknál. A legnagyobb homloklebenye az állatok között a csimpánzoknak van, akár a 17%-ot is elérheti, az emberi agynak pedig a 33-38%-át alkotja.

Az agy homloklebenyi területe által felügyelt működések: a figyelem irányítása, a memória, a gondolkodás, a tervezés, a problémamegoldás, a bejövő ingerek megfelelő szűrése és az ezzel kapcsolatos érzetek kialakítása, a viselkedésünk, az egész személyiségünk alakítása, illetve az akaratlagos mozgásvezérlés.

Érdekesség, hogy a jobb prefrontális kéreg az egyszerűbb, míg a bal a bonyolultabb, összetettebb emlékek felidézésekor aktív. Továbbá a bal homloklebenyi részen található a beszéd és az írás mozgatóközpontja.

Ha röviden jellemeznünk kellene az emberi homloklebeny jelentőségét? Az ítéletalkotás, a gondolkodás, az értelem és az akarat székhelye, a szélsőséges viselkedési minták gátlója, emberi lényünk ellenőrző központja.

Mi is az a homloklebeny tréning?

Ahhoz, hogy ne csak a fizikálisan, izmaink, ízületeink és az inak rugalmasságát, erőnlétét karbantartva maradjunk lendületben, érdemes időt fordítani a „nagyfőnökre”, vagyis központi idegrendszerünk koronájára, az agyunkra. Azon belül pedig a homloklebenyünkre. Ha a homloklebenyünk alacsony teljesítőképességűvé válik, azt a hétköznapi tevékenységeink során, saját életminőségünkben is tapasztaljuk. Éppen ezért a homloklebeny tréninget arra fejlesztették ki, hogy segítsen támogatni, formálni azokat a képességeket, készségeket

amelyek elengedhetetlenek az iskolai/munkahelyi/otthoni feladatok gördülékeny végrehajtásában.  

A homloklebeny tréning alatt olyan jól szerkesztett, speciálisan egymásra épülő, a beszédet, a gondolkodást és a mozgást összekapcsoló, komplex gyakorlatokat csinálunk, amivel az idegrendszeri hálózatokat megerősítjük, dúsítjuk, új kapcsolatokat hozunk létre.

Mi a hatása?

Jelentősen javíthatjuk agyunk teljesítőképességét az alábbi területeken.

 • Javul a mozgás összerendezettsége.
 • Javul a memória, megnő a koncentrált figyelem, többek között a külső ingerek megfelelő szűrésének köszönhetően.
 • Növekedik a szellemi frissesség, megtanulunk több dologra összpontosítani.
 • Fokozódik a kreativitás.
 • Rugalmassá válik a gondolkodás, ezáltal könnyebbé a tervezés, szervezés.
 • Gyorsabbá válik a problémamegoldás és a helyzetfelismerés.
 • Növekszik az érzelmi rugalmasság, a testi-lelki harmónia.

Ennek az idegrendszeri újraszerveződésnek köszönhetően, a fent említett területek a lehető legharmonikusabban, nagy hatásfokkal működnek majd, amelynek pozitív hatása lesz az éltvezetésünk minőségére.

Kinek javasolt a Homloklebeny terápia?

7- 99 éves korig az alábbi esetekben ajánlott.

 • Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, akiknek gondot okoz a feladatok megtervezése, szervezése, hétköznapi tevékenységek összehangolása.
 • ADHD-val élő felnőtteknek és gyerekeknek.
 • Iskoláskorú gyermekeknek, akinek tanulási nehézségei vannak.
 • Kismamáknak, akik úgy érzik, hogy kicsit beszűkült a gondolkodásuk, ezáltal feledékenyebbek, rugalmatlanabbak lettek.
 • Felvételi, érettségi, záróvizsga előtt álló fiataloknak, akik szeretnék növelni a tanulási hatékonyságukat.
 • Kamaszoknak, akiknél a hormonváltozások következtében a homloklebeny területek „felújítás miatt” alacsonyabb szinten teljesítenek, ezáltal a már bejáratott rutinok szétesnek.
 • Középkorú felnőtteknek, akik változást észlelnek a memóriájuk gyengülésében.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük