Megalapozó.hu

Alapozó terápia

Az Alapozó terápia elődjét, Carl Henry Delacato amerikai neurológus dolgozta ki (Delacato módszer). Nézete szerint, ha egy csecsemő, kisgyermek mozgásfejlődése nem egymásra épülve halad és kimarad egy fázis, annak következménye az idegrendszerben is megmutatkozik. Az általa alkalmazott terápia során megfigyelte, ha a természetes mozgásfejlődés szakaszait újra ismételteti, az pozitív változást gyakorol magára az idegrendszerre.

Hazánkban Dr. Marton Dévényi Éva ideggyógyász és munkatársai fejlesztették tovább és dolgozták ki Magyarországon (1991-ben) az Alapozó terápiát. A módszer lényege továbbra is az idegrendszeri érés elősegítése, egy újragondolt, átdolgozott motoszenzoros terápia segítségével.

Bővebben a terápiáról

A terápia komplex módon közelíti meg az idegrendszert, így a csecsemőkori kis- és nagymozgásoktól haladunk egészen a kisgyermekkort átölelő komplex mozgássorokig. Lényegi eleme a gyakorlatok elemszámának időszakos növelése, magason tartása és csökkentése, amik hozzásegítik a gyermeket a regressziós hullámok megéléséhez, amivel az idegrendszer újra lehetőséget kap a megfelelő idegpálya kapcsolatok kialakításához, újrahuzlozásához.

Kik vehetnek részt a terápiában?

  • akik részt vettek az előzetes felmérésen,
  • betöltötték az ötödik életévüket,
  • szociálisan érettek a csoportba illesztéshez,
  • megfelelő a beszédészlelésük, és -értésük,
  • heti 2×90 percben terhelhetőek.

Hány fős egy csoport?

Az alapozó terápiás csoportok létszáma maximum 6 fő.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük