Egyéb kategória

“Szórakozott professzorság”, vagy percepciós zavarok?

Az alapozó terápiás vizsgálatok számtalan érdekes esetet tárnak fel számunkra. Az elmúlt évek alatt sokszor előfordult, hogy kifejezetten okos, intelligens, kedves, szociálisan érett, szépen beszélő, ügyesen rajzoló, tehetséges gyermekekkel találkozhattam a vizsgálatokon. DE!!! Akkor a tökéletesen iskolaérettnek „hitt/hihető” gyermeket miért tesszük ki a vizsgálattal járó stressznek, miért keressük még a kákán is a csomót?!

Jogosan merül fel a kérdés.

A válasz egyszerűnek tűnik, de a háttér eléggé összetett. Ezek közül most az észlelési zavarokra, percepciós zavarokra szeretném felhívni a figyelmet.
Az észlelés egy alapvető megismerési folyamat, melynek során az érzékszerveink által (látás, hallás, tapintás, ízlelés) az agyunkba érkező ingereket, a korábbi tapasztalásokkal összevetve rendezzük, vagyis feldolgozzuk.
Legalább annyira fontos a folyamat szempontjából az ép érzékszervi működés, mint az idegrendszeri érettség. Az észlelési zavarok egészen súlyos eseteitől eltekintve, a hétköznapokban enyhe, de mégis figyelemfelhívó formában jelennek meg.


Tipikus tünetei, amit a szülő is észrevehet. A gyermek nem ismeri fel a saját ruháit az óvodai öltözőben, nem jó sorrendben öltözködik és ez leginkább nem is zavarja őt. Képtelen bizonyos mozgásformák megfigyelésére és utánzására, beleragad egy korábbi mozgásképbe, felcseréli a mozgás sorrendjét. A számfogalma nehezen alakul, esetleg az időbeliséggel sem boldogul. Nem tud sorrendiséget követni (napok, hónapok, számok), képtelen elmesélni egy napját, nehezen követi a meséket, újra és újra visszakérdez. Előfordulhatnak beszédproblémák, amik a hangok cseréjével, kihagyásával tűnnek fel elsősorban, ugyanakkor nehezen tanul mondókákat is. Időnként előfordulhat testképzavar, nehezen tanulja meg a testrészeit, ujjait nem tudja egymás után sorban összecsippenteni.


Tehát gyermekünk nem szórakozott professzor, amit majd idővel kinő, hanem percepciós zavarral küzd (küzdhet) a fent említett esetekben. Természetesen az észlelési zavarok témaköre ennél sokkal összetettebb, illetve a fent említett problémákat más-más idegrendszeri eltérés is okozhatja. Ezért pontosabb információért érdemes felkeresni egy közelben lévő, jó szakembert.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük